Sunday, 9 November 2014

RESEPI KEK PISANG

Bila ahkak terlebey rajin, kek pisang pun boleh terhasil.Cer kalau malas,kadang2 buat2 pening xlarat dapatla makan luar.Kalau selalu sangat buat dapatla penampar..hahah.Ok,ahkak nak share resepi kek pisang. Mudah je nak buat.Orang xde seni cam ahkak ni pun bile buat boleh naik cantik je kek pisang tu(da ko guna serbuk penaik memangla naik).Anak2 suka kek pisang ni.Jadinye ahkak pun buat la.Boleh gak dorang bawa bekal makan tea time kat skool(taska).

Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (ahkak guna 5 biji sbb size comei2)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1sk esen vanila (guna vanilla extract)

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 
Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 
                                                          Sedia untuk dibakar

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, ahkak kurangkan suhu ke 150C. Ahkak bakar dalam sejam
Tadaa...ni la hasilnya(mahap presentation xbape cantik)


1 comment :